Få bort färglukten

Lukt från målarfärg – hur får man bort den?

En återkommande fråga från husägare, särskilt de med små barn, är hur man ska få bort lukten från målarfärg. Det är ett stort problem för många och de frågar ofta efter ett sätt att få bort lukten innan de ens har fått ett kostnadsförslag på det aktuella arbetet.

Det finns dock goda nyheter, utvecklingen av målarfärg har kommit långt, det finns nu färg som är luktsvag eller helt luktfri, för många användningsområden. De dåliga nyheterna är att det finns fortfarande många anledningar att använda en färg som luktar lite mer, speciellt om du renoverar och målar om i ett äldre hus. Alkydoljebaserad färg och alkohol- eller shellackbaserad färg är särskilt effektiv som grundfärg eller primer, för att dölja missfärgade gamla fuktfläckar samt för grundmålning av gamla oljefärgsmålade ytor, innan man målar över dem med en modern latex- eller akrylatfärg. Men de luktar ganska starkt och lukten kan sitta kvar under en längre tid. Även de vanligaste doftsvaga alkydfärgerna, som används vid ommålning av snickerier, kan lukta starkt i flera dagar även i ett väl ventilerat rum.

Så hur får man bort färglukten?

En besökare som var småbarnsmor ställde just den frågan för ett tag sedan. Hennes lilla barns rum var målat för 2 veckor sedan och hon hade haft fönstren öppna och en fläkt igång ända sedan dess. Fortfarande var lukten så stark att hon tvekade att låta barnet sova i rummet. Målningsarbetet i detta rum omfattade en hel del grundmålning för att täcka över den bruna oljefärgen som den förre ägaren använt i rummet. Eftersom den nya kulören var betydligt ljusare och ytorna skulle målas i en mer miljövänlig akryl-latex färg, så användes en grundfärg av ett känt märke för att få en bra grund för den nya färgen. Trots att grundfärgen var märkt ”doftsvag” så var den dock inte doft fri. För att ytterligare förvärra situationen så var det tvunget att färdigmåla alla snickerier med en ”doftsvag” halvblank alkydfärg som förutom att den gav en vacker yta också gav ifrån sig migränalstrande ångor.

Så vad kan man göra åt saken? Ja, det finns några sätt att komma tillrätta med detta, förutom det självklara som god ventilation, för att kontrollera, eliminera och även hindra ångorna från att bli kvar i huset efter målningsarbetet.

Lite förebyggande åtgärder; Innan det fanns något som hette ”doftsvag målarfärg” brukade man tillsätta en gnutta vaniljextrakt i varje fyralitersburk av färg, för att göra den ”doftsvag”. Det var ett billigt, enkelt sätt och påverkade inte kulören på något vis. Nu då doft-svaga alkydfärger är vanliga på marknaden, kan en matsked vanilj göra dem praktiskt taget luktfria.

Eller som i fallet ovan, då målningen redan var avslutad. Då är det försent för vanilj och lukten försvann inte så fort som man önskade. Vad som hände där, var att lukten bet sig fast i väggarna medan färgen torkade och förmodligen satte sig lukten också i alla textilier och mattor i rummet.  De behövde något annat som absorberade lukten för gott. Så, här är vad jag tipsade dem om: Skär några lökar i skivor och lägg dem i ett par skålar med kallt vatten. Ställ en av skålarna i rummet och den andra i garderoben. Så enkelt och tokigt som det här låter, så lätt absorberar och eliminerar löken färgångorna och lukten… ibland så snabbt som över en natt!

En besökare som är gammal målare berättade om detta trick när han arbetade med att måla om ett barnrum för 17 år sedan. Då hade han tillbringat 5 veckor med att göra om ett väldigt trångt och dammigt, gammalt vindsutrymme till ett barnrum som väntade på barnets födelse. Som det föll sig så föddes barnet två veckor tidigare än beräknat och var precis på väg hem då han var färdig med rummet. Arbetet krävde en hel del starkt luktande grundfärg och primer för att dölja åratal av dåligt underhåll och vattenskador. Som vanligt på den tiden, så tillsatte han vaniljextrakt för att minimera målarfärgens lukt (och skador på mina hjärnceller) men lukten försvann inte tillräckligt snabbt för att kunna ta in det nyfödda barnet i rummet. Husägarens barnskötare, som flyttade in i rummet bredvid (och som också var besvärad av lukten), använde ett par skålar med skivad lök i kallt vatten som fick stå över natten och lukten var borta nästa dag. Det låter som det är för bra för att vara sant!

Han har rekommenderat denna metod ända sedan dess med goda resultat. Men notera att detta exempel avser ett helt tomt rum. I det fall att rummet är fullt möblerat, som i vårt exempel ovan, så ska du överväga att vädra möbelklädsel, gardiner, mattor och allt annat som kan tänkas ta åt sig ångorna och lukten från färgen och dessutom ge dem en dos av luktborttagningsmedel, för att ta bort eventuella rester av färglukten.

Det finns däremot tillfällen då det överhuvudtaget inte accepteras någon som helst lukt från färgen som ska användas. En del personer är väldigt allergiska mot de lättflyktiga organiska föreningarna som finns i viss färg och dess tillsatser. En del kan få svåra allergiska reaktioner även efter en kort tids exponering av ångorna från färgen. I de fallen så får du ta till en hel uppsättning tips och tricks:

  1. Innan du börjar måla, töm rummet helt och hållet. Detta för att säkerställa att det inte finns något kvar som kan ta åt sig lukten från färgen.
  2. Öppna alla fönster innan du öppnar färgburkarna och håll dem öppna hela tiden som du målar.
  3. Tillsätt vaniljextrakt till alkyd-, alkohol- eller shellack-baserad färg. (Till latexbaserad färg är detta inte nödvändigt eftersom de är i stort sett luktlösa från början).
  4. Placera flera skålar med lök i rummet (se ovan) medan du målar för att absorbera ångorna allteftersom.
  5. När målningen är avslutad, stäng och avlägsna alla färgburkar, stoppa allt täckmaterial i sopsäckar innan du tar ut dem från huset (eller kasta ut dem genom fönstret om det är möjligt) allt för att undvika att ångorna sprids i huset.
  6. Byt ut löken som ligger i vatten, eftersom de gamla har tjänat ut under tiden som du avslutat målningen.
  7. Låt fönstren stå öppna och vänta till dess att färgen är helt torr och lukten är borta, innan du flyttar tillbaka möblerna och övriga saker i rummet.

Dessa tips gäller vid inomhusmålning, men du kan också prova att tillsätta lite vanilj i färgen vid utomhusmålning med alkydbaserad färg. Det besparar målaren en hel del huvudvärk, bokstavligt talat. Men oavsett om du målar inomhus eller utvändigt, kan dessa enkla tips tillsammans med lite gammaldags sunt förnuft hjälpa dig att skapa en ny fräsch miljö med ren luft som gör det lätt att andas.

Lycka till med målandet!

 

Målare Stockholm har hjälpt hundratals av villaägare att få mest valuta för sina pengar genom sina kreativa och kostnadsbesparande lösningar på deras utmanande renoverings- och dekorationsprojekt. Hoppas vi kan hjälpa dig med!