Måla ett rum FAQ

Hur du målar om ett rum – 8 enkla steg

Det är inte många gör-det-själv projekt som ger så stor förbättring av ett rum till så lågt pris. Du kan förändra hela intrycket av ett rum på mycket kort tid. Ommålning är ett perfekt sätt att fräscha upp ett rum på, med en minimal insats av tid och arbete.

När du har bestämt dig för vilken kulör du vill ha, gå till närmaste färg- eller byggbutik med ett färgprov och låt dem blanda till färg som räcker till hela rummet. Latex eller akrylfärg bör vara första valet vid väggmålning. Den vanligaste glansen på färg för väggmålning är en helmatt variant, men även matt eller halvmatt fungerar bra. Helmatt färg döljer skavanker på väggen bättre än matt eller halvmatt, men är inte lika smutstålig och är svårare att rengöra. Matt eller halvmatt är ett bättre val för rums används mer frekvent i huset.

Behöver du måla snickerier och lister i rummet så måste du köpa lämplig färg för det också. Den vanligaste kulören för detta är vit, eller antikvit, men det går ju att välja vilken kulör som helst som fungerar tillsammans med väggfärgen i rummet. Färg för detta ändamål är oftast blank eller halvblank, båda varianterna ger en hård yta som står emot nötning mycket bra.

Det du behöver för att måla om ditt rum är: Täckpapp/plast eller täckfilt, målarroller, färgtråg, målarpensel, skruvmejsel, spackelkniv, väggspackel och målartvätt.

1. Till att börja med, så flytta alla möbler till mitten av rummet. Sen är det dags att täcka golvet och möblerna med täckpapp, plast eller täckfilt. Skruva bort alla täckplattor till strömbrytare och vägguttag. För att inte tappa bort skruvarna så kan du skruva tillbaka dessa i skruvhålen, tills det är dags att montera tillbaka täckplattorna. Plocka ner alla tavlor och andra saker från väggarna.

2. Tvätta väggen noggrant med målartvätt, skölj sedan med vatten och låt väggen torka ordentligt. Om det finns några fläckar från rök eller vattenskador, så måste dessa först grundmålas med en oljebaserad grundfärg eller primer. Om du inte grundmålar dessa fläckar kommer de att krypa upp genom den nya färgen.

3. Använd väggspackel och spackelkniv för att lägga igen alla hål och ojämnheter i väggen. När spacklet har torkat ska du slipa det lätt med ett finkornigt sandpapper.

4. Börja målningen med att sparmåla med en pensel, runt alla dörrar, fönster, golvlister och kanten där väggen möter taket. Om du inte ska måla om lister och snickerier, så är det lämpligt att först skydda kanterna på dem med maskeringstape.

5. Använd roller och färgtråg, börja måla i det övre hörnet och arbeta dig nedåt väggen med färgen. Lägg på färg i mindre etapper, en påfyllning av rollern räcker ungefär till en yta av 120×120 cm. Fortsätt med nästa etapp utmed den tidigare och måla omlott medan kanterna fortfarande är våta.

6. Arbeta snabbt och stanna inte förrän du avslutat målningen av en hel vägg, eller nått en avslutning som en dörr, eller ett hörn av rummet. Allt för att behålla en kant som inte har torkat, där du kan fortsätta måla vått-i-vått.

7. Låt det första varvet torka ordentligt innan du beslutar dig, om du behöver lägga på ytterligare ett lager färg.

8. När du ska måla lister och snickerier i rummet, måla först de övre delarna, som foder runt dörrar och fönster, och jobba dig sedan neråt, så kan du jämna ut eventuella rinningar allt eftersom. Sist av allt målas golvlisterna.

Låt färgen torka åtminstone ett helt dygn innan du hänger upp dina tavlor m.m. på väggen igen.

Ta god tid på dig.  Fördelarna med att måla om inomhus är definitivt värt insatsen i tid och arbete. Lycka till!