Välja rätt målerifirma

Hur man väljer rätt målerifirma för att måla om hemma

Om du någonsin gått igenom processen att anlita en hantverkare för att måla om ditt hem, har du förmodligen tyckt det varit lite skrämmande att välja ut den rätte för dig och ditt projekt, bland det stora utbudet av målerifirmor som finns att tillgå.

Har du aldrig anlitat en målare tidigare, finns det några saker du bör känna till för att få ut det mesta av ditt val och få full valuta på din investering.

En bra målare är lätt att hitta om du vet vad du letar efter. En av de viktigaste sakerna du bör tänka på för att hitta en bra målare är det förtroende de byggt upp och som talar för att de kommer att finnas kvar på marknaden om ett par år, när färgen för längesedan torkat.

Du bör för all del skaffa referenser från dina grannar, vänner och släktingar som har haft goda erfarenheter från målaren. Men stanna inte där. Välj ut dem som har slutfört flera framgångsrika projekt hos samma köpare. Titta också på företagets annonsering. De bör finnas med i flera olika former av annonsering. Inte bara på den första sidan i en Google-sökning på ”målare”. De bör även finnas på första sidan i en Google-sökning på den exakta formen av målning du behöver (”betonggolv målning”, ”utvändig målning”, ”nybyggnation sprutmålning” osv). Samma målare bör även ha en annons eller två i de ledande lokala företagskatalogerna, som de har varit tvungna att bekosta själva. Är de dessutom medlemmar i någon branschorganisation så är det ett plus.

Men ta inte logotypen i deras annons som bevis. Vem som helst kan klippa och klistra in en logotyp nuförtiden, så försök att bekräfta företagets anslutning direkt med branschorganisationen.

Vetskapen att du har att göra med en seriös hantverkare och inte en bedragare, en sommarjobbare eller någon annan oseriös målare, som bara är ute efter snabba pengar är mycket viktigt. Du kan också hålla utkik efter skyltar på gräsmattan hos grannarna och firmabilar som kan vara tecken på målare som jobbar i ditt område. Om de inte finns, så är de antingen för nya för att ha hittat till ditt område, eller så är de inte tillräckligt seriösa för att få förtroendet att återvända till ditt område och ta fullt ansvar för utförda arbeten.

Så, nu när du har gjort ditt preliminära urval av de 3 eller 4 bästa kandidaterna (och om du verkligen gjort din läxa behöver du inte kontakta mer än ett fåtal) så är det dags att bjuda in dem för att lämna ett kostnadsförslg på ditt målningsuppdrag. Varje hantverkare med trovärdighet och en väl etablerad ställning på marknaden bör ha en webbportfölj som beskriver detaljer och referenser på ett liknande projekt som du tänk att anlita dem för. Börja sedan med att ringa dem. Är det lätt att få tag på dem på telefon? Eller, om du måste lämna ett röstmeddelande, lämnar telefonsvararen ett meddelandet med företagets namn? Eller är det en oidentifierad röst som bara ber dig att lämna ett meddelande? Gör meddelandet på telefonsvararen att du känner dig välkommen och att de verkar tacksamma för ditt samtal? Ringer de tillbaka i tid eller får du vänta en dag eller två? Och när du faktiskt får tag på den person som ansvarar för din offert, svarar de snabbt och verkar kunniga när de svarar på dina frågor eller verkar de tveka, sväva på målet eller är allmänt vaga i sina svar?

 

Du kommer alltid att trivas bäst med en hantverkare som kan svara på dina frågor direkt på ett avslappnat och självsäkert sätt, snarare än någon som är för snabb och kaxig, eller långsam och osäker. En erfaren yrkesmänniska med ditt bästa i åtanke kommer alltid att vara bekväm med dig och detaljerna i ditt projekt.

När du har pratat med två eller tre målare du känner dig bekväm med, försök att ordna så att du kan träffa dem antingen på spridda tider under samma dag eller vid samma tidpunkt på olika dagar. På så sätt vet du att var och en av dem haft möjlighet att se objektet under ungefär samma förhållanden. Det är mycket viktigt att jämföra ”äpplen med äpplen” när du granskar kostnadsförslag på målningsarbeten. Det finns så många variabler inblandade när det gäller att få ditt hem från det skick det är i just nu, till vad du vill att det ska bli i framtiden. Du vill vara säker på att alla dina hantverkarkandidater har samma detaljer om projektet och viktigast av allt, dina specifika förväntningar. Om alla har lite skilda uppfattningar om det resultat du förväntar dig, då kommer du att få vitt skilda kostnadsförslag som antingen stämmer eller inte stämmmer överens med vad du förväntar dig för dina pengar. Det bästa du kan göra är att lämna skriftliga detaljerade anvisningar på exakt vad du vill ha gjort och hur du vill ha det gjort (om nödvändigt) så att alla inbjudna hantverkare har samma förutsättningar.

Sedan vill du ju naturligtvis, se vem du får bäst kontakt med och som ser ut att förstå vad ditt hem behöver. Frågar målaren DIG om lösningarna på dina problem? Eller ger de dig användbara förslag och innovativa idéer för att kunna arbeta MED dig att för att skapa ditt nya hem? Vanligtvis så är det så att väljer du den målare som vill arbeta MED dig och inte bara FÖR dig, så är det den målaren som kommer att bry sig mest om resultatet. De bör ha en känsla för vad du försöker åstadkomma med din renovering och utsmyckning. Till exempel bör de förstå skillnaden mellan att ”renovera ett hus för att göra det till ditt hem” och ”fixa stället så att du kan lägga ut det till försäljning”. Denna skillnad kommer nämligen att synas i kronor och ören.

 

Så varför är inte alla kostnadsförslag på målararbeten ungefär likadana för lika arbete?

Måleriet är lite av en konstart. Inte en exakt vetenskap. Precis som alla hem är olika, så är alla målningsproffs olika. De kan vara stora rikstäckande företag med hundratals målare i din region, eller mindre lokala entreprenörer med några få anställda, där finns också egenföretagaren som arbetar ensam, med kontoret i bilen. Det finns tydliga skillnader i priset som var och en av dessa lämnar i sina kostnadsförslag, men det finns en hel del annat du bör tänka på när du beslutar dig för vem som är rätt leverantör för dig.

Först, låt oss titta på egenföretagaren. Det finns mycket att välja på inom denna kategori. Där finns den gode, den onde och den fruktansvärda! När man överväger dem under offertprocessen, så kan ”The Nice Guy” mycket väl också vara den värsta målaren, som du inte kommer att förmå dig själv att bryta kontraktet med. Eller så finns det en ”Picasso” som vet att han är en stor målare, men som inte bryr sig om att flytta undan dina möbler, för det ligger inte på honom att utföra sådana ”simpla” (men nödvändiga) uppgifter eftersom det är ”under hans nivå”. Eller så kan du ha tur och hitta den perfekta målaren som kan göra ett mycket bra jobb åt dig. Men den perfekta målaren kan inte påbörja arbetet när du behöver honom, då han är alltför uppbokad, och sedan ett år senare, kan du inte nå honom eftersom han är alldeles för upptagen. Eller ännu värre, så kan du inte hitta igen honom alls eftersom han har lämnat stan för nya jaktmarker eller så har han tvingats slå igen på grund av utbrändhet.

Så kanske du bör överväga att anlita någon av de rikstäckande kedjorna och låta de få förtroendet att ta hand om ditt hem. Trots allt så har dessa företag, som har funnits med ett tag, som har annonser på alla de rätta ställena, som har haft tusentals kunder och har så mycket arbete som pågår hela tiden, så de måste hålla en hög standard, år från år. För att inte tala om deras omkostnader och materialkostnader som troligen är de lägsta av alla leverantörer. Så de måste göra ett bra jobb utan att behöva debitera dig så mycket, eller hur? Fel. Vad de inte spenderar proportionellt på administration och målarfärg, lägger de på tung marknadsföring, för att se till att de finns kvar i folks medvetande. De vet hur mycket ditt förtroende är värt så länge de har det, kvaliteten på deras arbete är sekundärt. Trots allt, vem är de som utför deras arbeten? Det är de enskilda, oberoende målare som vi precis har tittat på. De finns i alla typer och sorter av människor, bara det att de inte får så bra betalt, som den verkligt oberoende egenföretagaren. Så med en lägre lön följer mindre ansvar. De lägger oftast inte ned samma omsorg och uppmärksamhet på detaljer som du skulle önska, i samma grad som det höga priset du betalar.

Det här leder oss till det lokala entreprenadföretaget, ett litet företag med en hängiven grupp av proffsiga målare. Dessa företag bör inte förväxlas med säsongsmålarna, vars målare först i slutet av sommaren vet vad måleri handlar om. Leta efter de företag som anställer samma målare året runt, för att ge dig bäst valuta för pengarna. Denna kategori av företag kan också ha målare av alla de slag. Men det finns grundläggande skillnader här som kan förbättra dina chanser att få bra arbete utfört och god service. I själva verket kan den unika formen av denna organisation oftast ge dig den bästa av alla världar, erfarenheten, tillgängligheten och säkerheten hos ett stort företag (utan det högre priset) blandas med personlig omsorg och uppmärksamheten hos en bra enskild målare. Med flera målarteam att arbeta med, så kan dessa företag vanligtvis ställa upp med minst en eller flera målare precis när du behöver dem. Dessutom med flera jobb på gång hela tiden, så har dessa företag en ytterligare en kostnadsfördel gentemot den enskilde målaren. Även om de aldrig kan få materialet till så bra pris som de stora företagen, så kan de få betydligt bättre priser på färgen än vad både du och den enskilde målaren skulle kunna få.

Men även när du väljer det lokala entreprenadföretaget är det mycket viktigt att göra alla de undersökningar vi har pratat om tidigare, för att vara säker på att du har att göra med ett ansett och ärligt företag. Tyvärr finns det fortfarande en hel del skojare där ute som försett sig med ett visitkort och en firmabil för att kunna ta dina pengar och sen dra. Eller ännu värre, de tar dina pengar, förstör ditt hus, stjäl dina saker och sedan dra. Och det är dessa lurendrejare som kan göra att husägare är skeptiska till hela målarbranschen, även om de bara utgör i genomsnitt 10% av målarna på marknaden. De flesta målarna är ärliga och finns där för att hjälpa dig på ett bra sätt. Men det är helt upp till dig som kund att kolla upp dem, redan innan du ber om ett gratis kostnadsförslag. Låt inte någon debitera dig för att lämna en offert, det är också ett tecken på att de förmodligen inte är helt seriösa.

Så leta efter tecknen (både bokstavligt och bildligt), kontrollera deras påståenden om branschtillhörighet och uteslut de som lägger sig alldeles för lågt i pris, likväl som de som lägger sig på tok för högt, så ska du se att du hamnar i rätta händer. Det bästa utförandet och servicen kan nästan alltid hittas hos de företag som lämnat ett pris som ligger någonstans i mitten, mellan den enskilde målaren och det stora företaget. Om du har en lista med endast lokala, seriösa företag kommer du också förmodligen att hitta den ideala kandidaten någonstans i den övre delen av de offerter som ligger i mitten. Det är där du brukar få mest för dina pengar både vad det gäller service och trygghet.

 

Målare Stockholm har hjälpt hundratals av husägare att få ut det mesta av sina fastigheter, med kreativa och kostnadseffektiva lösningar på deras renoverings och designproblem. Vi hoppas att denna guide om hur man väljer rätt målerifirma kan hjälpa dig med!